Zalety zdrowotne wołowiny
-
Porady Dietetyka
Dowiedz się więcej o zaletach zdrowotnych wołowiny:
Wołowina- źródło składników odżywczych
Wołowina w diecie dzieci
Wołowina a drób
Wołowina jako źródło CLA
Wołowina w diecie kobiet -
Zasoby wysoko wartościowego białka
Białko zwłaszcza pochodzenia zwierzęcego, stanowi niezbędny element codziennej diety. Wołowina zawiera różnego rodzaju połączenia białkowe odżywiające organizm.
-
Źródło witamin zwłaszcza z grupy B
Zawiera duże ilości witaminy B6 usprawniającej metabolizm, magazynującej zasoby energii, poprawiającej odporność i funkcjonowanie układu nerwowego oraz witaminy B12, która przeciwdziała niedokrwistości.
-
Źródło potasu, magnezu i cynku
Pierwiastki te usprawniają procesy przemiany materii, optymalizują działanie systemu nerwowego, odżywiają kości, decydują o właściwym funkcjonowaniu mięśni oraz stawów.
-
Dostawca L-karnityny
L-karnityna jest to substancja stosowana w lecznictwie niewydolności krążenia, choroby wieńcowej, miażdżycy oraz terapii otyłości.
Wołowina w diecie sportowca -
Źródło kreatyny
Kreatyna to substancja przypominająca budową strukturę białek, a jej priorytetowa rola opiera się na produkcji energii z komórek organizmu. Skutecznie zwiększa objętość i masę mięśni, również dzięki temu, iż znacznie poprawia wydolność i sprawność fizyczną.
-
Źródło sprzężonego kwasu linolowego (CLA)
Mięso wołowe zawiera sprzężony kwas linolowy, który pomaga oczyścić krew z toksyn i dodatkowo redukuje tkankę tłuszczową.
-
Najlepsze źródło żelaza
Ze względu na najwyższą wśród mięs zawartość żelaza zaleca się spożywanie czerwonego mięsa zwłaszcza przez kobiety ciężarne. Medycyna wykorzystuje ten pierwiastek w leczeniu niedokrwistości.