Zalety zdrowotne wołowiny

  • Porady Dietetyka

    Dowiedz się więcej o zaletach zdrowotnych wołowiny:
    Wołowina- źródło składników odżywczych
    Wołowina w diecie dzieci
    Wołowina a drób
    Wołowina jako źródło CLA
    Wołowina w diecie kobiet

  • Zasoby wysoko wartościowego białka

    Białko zwłaszcza pochodzenia zwierzęcego, stanowi niezbędny element codziennej diety. Wołowina zawiera różnego rodzaju połączenia białkowe odżywiające organizm.

  • Źródło witamin zwłaszcza z grupy B

    Zawiera duże ilości witaminy B6 usprawniającej metabolizm, magazynującej zasoby energii, poprawiającej odporność i funkcjonowanie układu nerwowego oraz witaminy B12, która przeciwdziała niedokrwistości.

  • Źródło potasu, magnezu i cynku

    Pierwiastki te usprawniają procesy przemiany materii, optymalizują działanie systemu nerwowego, odżywiają kości, decydują o właściwym funkcjonowaniu mięśni oraz stawów.

  • Dostawca L-karnityny

    L-karnityna jest to substancja stosowana w lecznictwie niewydolności krążenia, choroby wieńcowej, miażdżycy oraz terapii otyłości.
    Wołowina w diecie sportowca

  • Źródło kreatyny

    Kreatyna to substancja przypominająca budową strukturę białek, a jej priorytetowa rola opiera się na produkcji energii z komórek organizmu. Skutecznie zwiększa objętość i masę mięśni, również dzięki temu, iż znacznie poprawia wydolność i sprawność fizyczną.

  • Źródło sprzężonego kwasu linolowego (CLA)

    Mięso wołowe zawiera sprzężony kwas linolowy, który pomaga oczyścić krew z toksyn i dodatkowo redukuje tkankę tłuszczową.

  • Najlepsze źródło żelaza

    Ze względu na najwyższą wśród mięs zawartość żelaza zaleca się spożywanie czerwonego mięsa zwłaszcza przez kobiety ciężarne. Medycyna wykorzystuje ten pierwiastek w leczeniu niedokrwistości.