Inspiracje kulinarne

Stek z polędwicy wołowej

Porcja dla 2 osób
Czas przygotowania: ok. 15 minut

Składniki:

  • 2 steki z polędwicy wołowej – Uczta Qulinarna
  • 100 g świeżych kurek
  • 150 ml śmietanki 30%
  • 1 cebula szalotka
  • 30 g masła
  • 50 g masła klarowanego lub oleju roślinnego
  • 4-5 sztuk młodych ziemniaków
  • natka pietruszki
  • przyprawy: sól, pieprz

Przygotowanie sosu:

Gotujemy młode ziemniaki. Kurki po oczyszczeniu i wypłukaniu blanszujemy 2-3 min. w lekko osolonej wodzie. Siekamy drobno szalotkę, którą podsmażamy do delikatnego zeszklenia. Następnie odcedzamy zblanszowane kurki i podsmażamy razem z szalotką . Dodajemy śmietankę i wszystko razem kilka minut podgotowujemy. W między czasie kroimy w plastry ugotowane wcześniej młode ziemniaki. Wkładamy ziemniaki do sosu. Sos przyprawiamy solą i pieprzem oraz świeżo posiekaną natką pietruszki.

Przygotowanie mięsa:

Mięso układamy na desce, solimy i posypujemy świeżo zmielonym pieprzem (steki można solić przed smażeniem pod warunkiem, że od razu trafią one na patelnię). Przyprawioną polędwicę podsmażamy na maśle klarowanym lub oleju roślinnym z jednej i z drugiej strony, tak aby się lekko wybarwiła. W zależności od tego jaki stopień wysmażenia steku preferujemy na tak długo wkładamy podsmażone mięso do piekarnika. Steki o grubości ok. 1,5 cm, aby były średnio wysmażone (medium) muszą być w piekarniku o temperaturze ok. 180 stopni przez ok. 3-4 minuty. W zależności od stopnia wysmażenia dzielimy steki w uproszczony sposób na: • rare - krwiste • medium rare – średnio wysmażone • well done – mocno wysmażone Po wyjęciu steków z piekarnika pozostawiamy je na kilka minut, aby odpoczęły (wyrównała się temperatura wewnątrz i na zewnątrz mięsa). Na talerzu najpierw układamy ziemniaki z sosem, a następnie stek. Całość dekorujemy natką pietruszki .